Het spel

Picture

Badminton is een ideale sport: zowel de recreant als de topsporter kan zich volledig in deze sport uitleven. De basistechniek is vlot aan te leren, dus jong en oud zijn in staat op korte termijn een aantrekkelijke partij te spelen. Het is een sport die gemengd beoefend kan worden. In feite kan ieder, na aanschaf van een badmintonracket, met deze flitsende en mooie sport van start gaan.

Snelste zaalsport

Picture

Badminton wordt meestal in een sporthal beoefend, hoewel het met windstil weer ‘s zomers ook uitstekend buiten gespeeld kan worden.
Met de vederlichte shuttle en het racket kan het hele speelveld met soepele polsbewegingen bestreken worden. Badminton is de snelste zaalsport. Het verenigt in zich de snelheid van bijvoorbeeld squash en de schoonheid van bijvoorbeeld (lawn)tennis. De speler is voortdurend in beweging: starten, lopen, afremmen, draaien, wenden en keren, terwijl tegelijkertijd slagbewegingen uitgevoerd worden. Zowel de tegenstander als de shuttle mag geen moment uit het oog worden verloren. Snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen zijn bij deze sport gewenst.

HISTORIE

Picture

Badminton schijnt één van de oudste sporten ter wereld te zijn. De oorsprong is niet met zekerheid aan te geven. Tekeningen in holen in India, waarop een soort badminton te zien is, worden op 2000 jaar oud geschat. In overgebleven geschriften werd een spel beschreven waarbij men een ‘vliegend voorwerp’ naar de tegenstander sloeg. Dit vliegend voorwerp bestond uit een gewicht of een vrucht waaraan veren bevestigd waren. 

Als slaginstrumenten werden handen en voeten gebruikt. Bij de Chinezen werden geldstukken waaraan kippenveren bevestigd waren naar elkaar toe geslagen. In het jaar 16 had dit spel in China een grote populariteit. Ook in Amerika vond men voorwerpen, voorzien van veren, die met de hand of een stuk hout naar elkaar toegeslagen moesten worden. Uit Europese vorstendommen zijn enkele prachtige schilderijen overgebleven, waarop het badmintonspel herkend kan worden.

In de negentiende eeuw brachten Engelse officieren uit India een spel mee, dat Poona werd genoemd. In 1873 werd het spel op het landgoed Badminton in het graafschap Gloucestershire geïntroduceerd. Hier ontstond de naam van de sport die later een grote bekendheid zou krijgen. In 1887 werden de eerste spelregels vastgelegd en in 1893 werd de eerste badmintonbond opgericht, namelijk de Engelse Bond. In 1934 werd de Internationale Badminton Federatie opgericht, die o.a. toezicht houdt op de spelregels en de naleving daarvan.


DE SPELREGELS

Foto

Een badmintonbaan is ongeveer twee maal zo lang als breed: 13.40 bij 6.10 meter. Dwars over de baan is in het midden een net gespannen op een hoogte van 1.55 meter. Je kan op “tijd” spelen of “tot 21″ punten (met eventuele verlenging tot maximaal 30 punten) gaan (een game). In wedstrijdverband wordt vaak gespeeld “best of three (games)”.
De badmintonsport kent vijf spelonderdelen: 

mannenenkelspel, vrouwenenkelspel, mannendubbel, vrouwendubbel en gemengd dubbel.
Wereldwijd zijn dezelfde spelregels van kracht. De regels zijn te vinden op de regels pagina van onze site.


RACKET EN SHUTTLE

Picture

Onmisbare attributen in deze sport! De rackets voor in de tuin en aan het strand zijn minder geschikt voor de binnensport. Zij hebben geen goede balans en de bespanning is veelal te slap om controle over de lichte shuttles te verkrijgen. Goede rackets zijn van hout (tegenwoordig niet meer te koop), metaal of van metaal en grafiet. De laatste zijn het lichtst. De bespanning is van darmsnaren of van synthetisch materiaal (meestal nylon).
Het handvat heeft verschillende maten: grip nr.2 voor grote handen, nr.3 voor gemiddelde handen en nr.4 voor kleine handen.

Bij de shuttles onderscheiden we twee typen: de veren- en de synthetische shuttles. Shuttles kunnen tijdens het spel met een snelheid van wel 200 km per uur heen en weer geslagen worden. In topwedstrijden gaat een veren shuttle dan ook maar een paar slagwisselingen mee. Daarom worden er op lager niveau meestal kunststof shuttles gebruikt, die veel duurzamer zijn.